Heb je een houten vloer die niet helemaal vlak ligt? Dan bestaan er, afhankelijk van de situatie, verschillende methoden om die te egaliseren. Lees snel verder.

Wanneer je houten vloer egaliseren?

Een mooie houten vloer geeft een enorme meerwaarde aan je woning. Maar uiteraard wil je ook dat je vloer helemaal vlak is. Probeer maar eens meubels te plaatsen op een oneffen ondergrond …

Om te checken of jouw vloer oneffen ligt, leg je er een stevige rechte lat op. Kun je op sommige plaatsen meer dan vijf millimeter onder de lat doorkijken? Dan is het aangewezen om je vloer te egaliseren.

 

Parket of houten vloer met toplaag?

Welke opties je hebt om te egaliseren, hangt af van het type vloer. Gaat het om parket, waarbij de structuur van het hout het decoratieve element is, dan is schuren de enige mogelijkheid om je parket effen te maken én het uitzicht van de vloer te behouden.

Bij een houten vloer die je afwerkt met een toplaag van bijvoorbeeld pvc of vinyl, zijn er meer mogelijkheden. We zetten alles even op een rijtje.

 

Een houten vloer met toplaag egaliseren

 

1.     Underlayment

Om een gewone houten vloer te egaliseren, wordt er vaak gewerkt met een ‘underlayment’. Dat zijn houten platen die worden opgehoogd met lijm en zo de vloer weer vlak maken.

2.     OSB-platen

Een andere oplossing is OSB (Oriented Strand Board), een plaatmateriaal dat gemaakt wordt van verschillende lagen houtschilfers. Deze platen worden aan vier zijden in elkaar geschoven met een tand-groefverbinding, waardoor er onderling nauwelijks een niveauverschil is. Ideaal dus om je vloer helemaal vlak te maken.

3.     Uitvlakken met egaline

Een derde methode is je houten vloer uitvlakken met egaline. Egaline is een soort vloeicement dat verrijkt is met kunststoffen. Met dit product kun je een vloer egaliseren met een verschil tot maximum één centimeter. Voor een optimale hechting kan het aangewezen zijn om eerst een primer aan te brengen. Een houten vloer uitvlakken met egaline is bovendien een precies werkje. Als de laag niet flexibel genoeg is, dan kan ze na verloop van tijd scheuren beginnen vertonen.

Voor een parketvloer is egaline helaas niet bruikbaar, aangezien dit product niet doorzichtig is. Zodra je een dunne laag aanbrengt, gaat de fraaie look van het parket verloren.

 

Geschoteld parket egaliseren

Als een parketvloer niet vlak is, dan komt dat meestal doordat de planken ‘geschoteld’ liggen. Dat wil zeggen dat het hout kromgetrokken is en in de breedte enigszins hol of bol staat. In zo’n geval moet je het hout eerst grondig diagonaal schuren om de vloer uit te vlakken. Schuur daarna verder in de lengte, zodat je een mooi schuurbeeld krijgt. Na het schuren kun je het parket nog afwerken met olie en/of vernis.

Is jouw parket geschoteld en laat je het uitvlakken liever aan een specialist over? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.