De laatste jaren heeft parket in bamboe enorm aan populariteit gewonnen. Logisch, want een bamboevloer oogt fraai, is duurzaam en heeft nog tal van andere voordelen. We vertellen je graag meer over dit knappe materiaal.

De oorsprong van parket in bamboe

In tegenstelling tot bijvoorbeeld eik of notelaar, is bamboe geen boom, maar een grassoort. Bamboe groeit enorm snel, tot wel dertig à vijftig centimeter per dag in het groeiseizoen. Het duurt zo’n vier jaar voor de stam van een bamboeplant volgroeid en verhout is. Tijdens het groeien neemt bamboe veel CO2 op, wat erg goed is voor het klimaat.

De meeste bamboe is afkomstig uit China, waar het beheerd wordt in plantages. Het materiaal wordt al eeuwenlang gebruikt als alternatief voor (tropisch) hout in tal van ambachtelijke toepassingen, maar ook in parketvloeren.

De voordelen

Een bamboeparket:

  • oogt fraai: kenmerkend voor een vloer in bamboe is het unieke, tropische design. Dit maakt het geschikt voor verschillende decoratieve toepassingen. Er is een verschil tussen plain-pressed (van boven), side-pressed (van de zijkant) en bamboeparket met een onregelmatige, gecomprimeerde structuur.
  • is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: zowel lange als korte, brede als smalle planken zijn mogelijk. Voor iedere situatie is er een passend bamboeparket beschikbaar.
  • is slijtvast: bamboe is zelfs harder dan de meeste hardhoutenvloeren. Door zijn stabiele vezelstructuur is het ook ideaal voor vloeren die druk belopen worden, zoals in commerciële ruimtes. Een parket in bamboe gaat tientallen jaren mee en kan bovendien vlot gerenoveerd worden.
  • is duurzaam: door de stam van de bamboeplant te oogsten, wordt de opgenomen CO2 blijvend in het materiaal opgeslagen. Dat maakt een vloer in bamboe erg klimaatvriendelijk.

De nadelen

Bamboe heeft weinig echte nadelen. In tegenstelling tot een houten parket is de kleurkeuze wel een stuk beperkter. Ook kan het enigszins verkleuren als gevolg van direct zonlicht. Ten slotte is het opletten geblazen met bamboe in vochtige ruimtes, zoals een badkamer. Ben je toch van plan om daar een parket in bamboe aan te leggen? Kies dan voor de hoogst mogelijke kwaliteit.

Parket in bamboe correct onderhouden

Om optimaal van je parket in bamboe te genieten, is het belangrijk dat je het op de juiste manier onderhoudt:

  • Geolied bamboeparket onderhoud je het best wekelijks met een neutrale parketzeep. Geef je vloer ook elk jaar een nieuw laagje onderhoudsolie.
  • Gevernist bamboeparket reinig je het best wekelijks met een cleaner. Wil je de toplaag opfrissen? Dan moet je het parket eerst schuren voor je een nieuwe laag vernis kunt aanbrengen.

Bamboeparket renoveren

Hoewel bamboe heel slijtvast is, kun je na verloop van tijd toch te maken krijgen met krassen (bijvoorbeeld door naaldhakken), vlekken of verkleuringen. In dat geval is het gelukkig perfect mogelijk om je parket te renoveren. We schuren dan je parket en geven het een nieuwe beschermlaag, waarna het er weer als nieuw uitziet. Interesse? Neem snel contact op.