Elke houten vloer verkleurt na verloop van tijd onder invloed van zonlicht, al hangt het precieze kleurverschil voor een deel samen met de gekozen houtsoort en de afwerking. Gelukkig zijn er ook oplossingen om af te rekenen met verkleurd parket. Lees snel verder.

Informeren voor u parket laat leggen

Voordat u parket in huis haalt, loont het de moeite om na te gaan welke kleurverschillen u mag verwachten bij verschillende houtsoorten. Veelal krijgt uw vloer na verloop van tijd een warmere uitstraling: zo zal grenen op den duur een honingkleurige look krijgen, terwijl berk eerder roodgeel wordt en beuk rozebruin tot amberkleurig. Bij eik verzwakt vooral de kleurvariatie en kan uw parket er geelbruin gaan uitzien.

Verkleuring voorkomen door zonwering?

U kunt verkleuring uiteraard voorkomen door te vermijden dat er zonlicht op uw parket schijnt. Dat kan bijvoorbeeld met een zonwering – een praktische oplossing wanneer u niet in de ruimte bent, maar niet ideaal als u wilt genieten van natuurlijk buitenlicht.

De verkleuring van uw parket beperken

Hoewel u bij blootstelling aan zonlicht niet kunt voorkomen dat uw parket uiteindelijk verkleurt, zijn er wel zaken die u kunt ondernemen om dit proces te vertragen. Als u kiest voor gekleurd parket, zal het kleurverschil bijvoorbeeld minder hard opvallen. Houd er wel rekening mee dat niet elke houtsoort zich evengoed leent om te kleuren.

Een andere optie om uw parket minder gevoelig voor zonlicht te maken, is het hout roken. Dit proces werkt enkel bij houtsoorten die tannine of looizuur bevatten, zoals eikenhout. Meestal maakt dit het hout ook donkerder. Afhankelijk van de afwerking – een witte of naturel olie of vernis – krijgt u een grijze dan wel een warmbruine uitstraling.

Parketrenovatie voor een piekfijn resultaat

Uw parket kleuren of roken is geen optie omwille van de houtsoort of uw persoonlijke smaak? Dan hoeft u nog niet te wanhopen. Zowel lamelparket als massief parket kunnen dankzij parketrenovatie in hun oorspronkelijke staat hersteld worden. Tijdens de renovatie wordt de verkleurde toplaag immers van uw parket geschuurd. Het vrijgekomen oppervlak kan dan naar uw wensen behandeld worden.

Wenst u meer informatie over parketrenovatie? Neem dan gerust contact op met onze specialisten.