Die oude plankenvloer in je woning behandelen zodat hij er weer als nieuw uitziet? Goed idee, maar je wil natuurlijk weten hoe je dat aanpakt. Veel hangt af van de houtsoort van je vloer. Heb je een mooie grenen vloer in huis? Lees hier op welke manier je hem kunt laten renoveren (én opnieuw laten schitteren als pronkstuk).

Grenen vloer: glorieus in z’n eenvoud

Een grenen vloer is licht van kleur en wordt meestal gelegd in eenvoudig strokenverband. Vaak is een oude grenen vloer geschilderd – soms zelfs meerdere keren. Die oude kleurlagen verwijderen is werk voor een specialist. Hij of zij kan inschatten welke specifieke producten nodig zijn om de verf optimaal op te lossen, zodat het grenenhout weer een nieuwe laag vernis of olie kan opnemen. De lange grenen planken trekken door de tand des tijds soms krom, zoals een schoteltje of kommetje. De vloer terug vlak krijgen, vergt eveneens kennis van technieken en uiteraard de nodige technische vaardigheden.

Grenen vloer behandelen

Zoals elke houten vloer dient ook een grenen vloer eerst geschuurd en vervolgens behandeld en beschermd te worden. Dat kan door een laag olie of vernis aan te brengen. Daarmee kun je ook de look van je plankenvloer beïnvloeden, bijvoorbeeld door voor een specifieke kleur te kiezen. Al moeten we er wel bij vermelden dat de kleurkeuzes in het geval van grenenhout eerder beperkt zijn: verder dan geel, grijs of wit gaat het niet. In tegenstelling tot een eiken vloer, die je wél in een breed arsenaal van kleuren kunt laten oliën.

Grenen vloer herstellen?

Soms kun je niet anders dan een deel van je parketvloer opofferen omdat het hout té erg onder slijtage te lijden heeft. Of je wil de planken rondom de schoorsteenmantel opnieuw inleggen. Dit is mogelijk met grenen, maar het is oppassen met het kleurverschil. De kans dat dat merkbaar zal zijn is namelijk vrij groot. Vraag dus zeker advies aan een expert!