Wie droomt er niet van een huis met prachtige ruime kamers? Helaas is de werkelijkheid soms anders. Gelukkig bestaan er technieken om kleine ruimtes optisch groter te laten lijken. De juiste keuze van parket kan bijvoorbeeld al een groot verschil maken. Vier tips op een rijtje.

1. Vermijd donker parket

Een lichte kamer lijkt altijd groter dan een donkere ruimte. Daarom is het aangewezen om de muren in lichte kleuren te schilderen. Maar ook de tint van de vloer is van belang. Ga je parket leggen? Vermijd dan donker hout en ga voor lichte, natuurlijke tinten. Daarnaast is de afwerking belangrijk. Te veel lagen vernis of donkere olie doen het niet goed in een kleine ruimte.

2. Kies voor smalle planken

Parketplanken zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. De meest gangbare breedtes zijn 6,8 centimeter en 7,1 centimeter, maar ook 9 centimeter of meer komt voor. Er bestaan zelfs planken zonder velling (afschuining) van meer dan 14 centimeter. In een kleine ruimte geldt: hoe smaller de planken, hoe beter. Je hebt dan wel wat meer werk bij de plaatsing, maar het resultaat oogt heel wat ruimer.

3. Ga voor een langwerpig patroon

Mozaïek, visgraat en andere creatieve legpatronen mogen je nog zo bekoren, in een kleine ruimte vermijd je ze beter. Om een kamer optisch te vergroten, is een standaard, langwerpig legpatroon de beste optie. De planken leiden je blik en laten zo de ruimte groter lijken dan ze in werkelijkheid is.

4. Kies de juiste legrichting

Via de legrichting van je parketplanken kun je bepalen op welke manier je de ruimte groter maakt. Wil je een optisch bredere ruimte? Leg de planken dan in de breedte. Moet het optisch langer? Leg ze dan in de lengte.

Parket in een kleine ruimte? Wij bieden hulp

Raak je er niet uit hoe je het parket in een kleine ruimte het best aanpakt? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We geven graag advies en kunnen eventueel jouw parket plaatsen.

Is jouw bestaande parketvloer te donker en wil je die lichter maken om de ruimte optisch te vergroten? Dan biedt een opfrisbeurt soelaas. Ook daarbij helpen wij je graag. Onze specialisten kunnen je vloer opschuren en van een nieuwe beschermlaag voorzien. Neem contact op voor meer info.