Na het schuren van je parketvloer, zijn er verschillende afwerkingslagen mogelijk. Je kunt de houten vloer onder meer behandelen met olie, hardwax of vernis. Voor een mooi resultaat dat lang meegaat, kiezen wij voor parketolie. Hier lees je waarom.

Waarom parket oliën?

Parketolie werkt als een beschermlaag die je vloer beter bestand maakt tegen water, vuil en slijtage. De olie trekt in de planken, waardoor het hout verzadigd raakt: het parket neemt dan geen andere (vloeibare) stoffen meer op.

Daarnaast worden zo de natuurlijke structuur en print van het materiaal goed zichtbaar, en krijgt het hout een mooie glans. Op die manier recreëren we de authentieke uitstraling van je parketvloer.

De voordelen van parketolie

Een parketvloer die met olie afgewerkt is, is zeer onderhoudsvriendelijk. Je doet er wel goed aan om elk jaar je vloer opnieuw te behandelen met onderhoudsolie, om slijtage te beperken. Zie je toch een nieuwe kras of andere schade? Dan kun je die stukken hout laten herstellen.

Wil je je vloer graag een nieuwe look geven? Bij parketolie kun je uit verschillende kleuren kiezen, van neutraal tot extra opvallend. Ja, zelfs een paarse, groene of metallic vloer is mogelijk!

Parketolie versus vernis

Naast oliën is ook vernissen een populaire keuze. De lak trekt niet in het hout, maar doet eigenlijk dienst als afsluitende laag. Daarom is vernis ideaal voor vloeren die intensief gebruikt worden of voor keukenvloeren, waar al snel iets op gemorst wordt.

Vernis heeft wel enkele nadelen: je hebt minder mogelijkheden qua kleur en bij schade moet je de hele vloer opnieuw vernissen. Daarnaast is het ook duurder en slechter voor het milieu. Vernis is namelijk geen natuurlijk, maar een chemisch product.

Ook mogelijk: parketolie én vernis

Als je graag wat meer geld en tijd investeert in een parketvloer met een optimale bescherming en hoge slijtageweerstand, kunnen we parketolie en vernis combineren. We oliën dan eerst het hout en brengen daarna twee vernislagen aan. Omdat alle componenten goed moeten drogen, vraagt deze techniek meer (plannings)werk.

Parket behandelen: advies nodig?

Wij zijn de ideale partner voor alle soorten vloerbehandelingen. Voor parketolie vertrouwen we op een Belgische leverancier, Rubio Monocoat. Dat is wereldwijd een autoriteit op het gebied van oliën. Maar het is natuurlijk interessant dat wij onze parketolie lokaal kunnen aankopen.

Wij hebben Rubio Monocoat Oil Plus 2C in ons gamma, en je kunt kiezen uit verschillende kleuren: Natural, Pure, Oyster, Cotton White en Smoke.

Wil je meer info over de juiste afwerking voor jouw parket? Neem vrijblijvend contact met ons op.