De zomer staat voor de deur en met een beetje geluk heeft u een reis in het vooruitzicht. Bent u ook van het type dat graag terugkomt in een opgeruimd huis? Gelijk heeft u! Maar wist u ook al dat uw reis het ideale moment is om uw parket te (laten) behandelen? Ontdek hieronder alles wat u moet weten.

Alles voor een piekfijn parket

Parket geeft uw interieur een warme en authentieke toets. Dankzij intensief en grondig onderhoud blijft het ook jarenlang mooi. Hoe u uw parket het beste onderhoudt, hangt af van de afwerking.

  • Geolied parket reinigt u met oliehoudende natuurzeep en voedt u tijdig met parketolie.
  • Gevernist parket werkt u af met polish, die u om de paar jaar opnieuw moet aanbrengen.
  • Geboend parket is erg onderhoudsintensief omdat u het regelmatig met boenwas en een boenmachine moet behandelen.

Daarnaast geldt dat u uw parket regelmatig moet stofzuigen om te voorkomen dat zanddeeltjes krassen veroorzaken.

Wanneer is het tijd voor een intensief onderhoud?

Het aanbrengen van olie, polish of boenwas is een intensieve klus, die u gelukkig ook niet maandelijks moet (laten) uitvoeren. Hoewel men in theorie spreekt van een jaarlijks of tweejaarlijks intensief onderhoud, blijkt het in de praktijk afhankelijk van de gebruiksintensiteit van uw parket en het dagelijkse onderhoud. Wanneer uw parket er echter droog, grauw of dof uitziet, is het de hoogste tijd dat u actie onderneemt.

Uitdroogtijd: een cruciale factor bij het onderhoud

Dat u voor een behandeling met olie, vernis of boenwas het best voldoende tijd voorziet, hoeft niet te verbazen. Voor een vlekkeloze afwerking is niet alleen het vakkundig aanbrengen van de juiste onderhoudsproducten belangrijk, ook de uitdroogtijd is van cruciaal belang.

  • Olie moet minstens 12 uur uitdrogen voordat u het parket opnieuw mag gebruiken, en betreedt u de eerste weken liever zonder schoenen.
  • Vernis heeft minstens 24 uur nodig om te drogen, maar het kan nog langer duren voor die helemaal uithardt.
  • Ook boenwas laat u beter 24 uur uitdrogen.

Als u deze behandeling (laat) uitvoeren voordat u op reist vertrekt, hoeft u geen rekening te houden met droogtijden. Neem voor meer informatie gerust contact op met onze specialist(en).