De Franse koning Lodewijk XIV hield van luxe, en daar plukken wij vandaag nog altijd de vruchten van. Met een houten vloer in Versaillespatroon haal je de pracht en praal van eeuwenoude kastelen in huis. Ga jij voor koninklijke klasse? Ontdek hier alles over Versaillesparket.

Wat is het Versaillespatroon?

Het Versaillespatroon herken je aan de vierkante kaders met binnenin gevlochten diagonalen. Bij deze parketvloer wisselen houten blokjes en latten elkaar af, zodat je het kenmerkende vlechtwerk krijgt.

Elk Versaillespatroon is uniek: speel met vormen, kleuren en lijnen voor een vloer waar je helemaal wild van bent. In de spiegelzaal van het paleis van Lodewijk XIV vind je zeker inspiratie voor je eigen kunstwerk.

De voordelen van Versaillesparket

Het Versaillespatroon komt dan wel uit de zeventiende eeuw, ouderwets is het allerminst. Deze tijdloze houten vloer is een blikvanger in elke kamer — zowel in moderne als klassieke woningen — maar straalt tegelijk elegantie en rust uit. Zeker in grote ruimtes komt dit patroon helemaal tot zijn recht. Bovendien dempt dit parket geluid.

Heb je graag lekker warme voeten? Versaillesparket kun je combineren met vloerverwarming als je kiest voor een stabiele houtsoort zoals eik. Es, beuk, kers en notelaar zijn dan wel geschikt voor dit patroon, ze vormen geen goeie match met vloerverwarming.

Houten vloer in Versaillespatroon: de plaatsing

Wil je zelf je parket leggen? Dat is zeker mogelijk, al heb je bij het Versaillespatroon wel wat extra puzzelwerk. We geven je enkele tips.

  • Bestel genoeg hout. Reken uit hoeveel je hout je per kader nodig hebt en hoeveel vierkanten je zo moet leggen. Daarbij voorzie je het best nog een marge van acht procent.
  • Bij grote oppervlaktes en vloerverwarming is verlijmen de beste optie: je lijmt de parket dan rechtstreeks op de ondervloer.
  • Meng de planken door elkaar. Zo krijg je een mooie mozaïek van verschillende tinten en patronen.
  • Zorg meteen voor een degelijke afwerking om je vloer te beschermen tegen slijtage, beschadigingen en vlekken.

Versaillesparket leggen is geen eenvoudige klus. Schakel daarom een specialist in als je niet helemaal zeker van je stuk bent. Wil je meer weten over de afwerking van je houten vloer in Versaillespatroon? Aarzel niet om ons te contacteren.