Bamboe is een duurzaam materiaal omdat het veel CO2 uit de lucht haalt en snel teruggroeit. De ecologische impact van het snoeien is daardoor kleiner dan bij houtkap. Dat is een belangrijke reden waarom bamboeparket steeds populairder wordt. Wil je er graag meer over weten? Wij geven een antwoord op veelgestelde vragen.

Wat is bamboeparket?

Bamboeparket is gemaakt van bamboevezels die samengeperst worden tot planken. Hoewel bamboe een grassoort is, is de hardheid na verwerking vergelijkbaar met die van eikenhout — een hardhout. Daarom is het ideaal voor een stabiele parketvloer.

Bamboe heeft een lichte kleur die zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Maar met de juiste behandeling en afwerking krijg je donkerder bamboeparket.

Wat zijn de voordelen van bamboeparket?

Bamboeparket heeft enkele voor- en nadelen. We hadden het al over het ecologische karakter, maar er is meer. Door de hoge hardheid is je vloer bestand tegen krassen en slijtage, en gaat hij bijzonder lang mee.

Het materiaal zet ook niet uit onder invloed van vocht of temperatuurschommelingen. Kies dus gerust voor bamboeparket in vochtige ruimtes, zoals je badkamer en keuken, al dan niet in combinatie met vloerverwarming.

Let er wel op dat bamboe makkelijker verkleurt door de zon dan echt hout. En de beschikbare kleurenwaaier is beperkt.

Hoe behandel ik bamboeparket?

Een belangrijke vraag die jij je waarschijnlijk stelt: “Is bamboeparket onderhoudsvriendelijk?”. Het antwoord is simpelweg ja. We raden aan om de vloer regelmatig te stofzuigen (met een parketborstel) en wekelijks te dweilen met een natuurlijk schoonmaakmiddel. Maak je dweil niet te nat. Je kunt er eventueel voor kiezen om je bamboeparket om de paar jaar opnieuw te oliën of vernissen.

Wanneer is parketrenovatie nodig?

Vlekken gemaakt? Die dep je makkelijk op met een licht vochtige microvezeldoek. Was je er te laat bij of zijn er diepe krassen op je vloer? Dan is parketrenovatie aangeraden. Onze experten zullen je bamboeparket schuren en een nieuwe beschermingslaag aanbrengen. Zo kan je vloer er weer voor vele jaren tegen. Neem snel contact op voor advies op maat.