Over kleuren en smaken valt niet te twisten. Heel wat mensen geven de voorkeur aan parket in een lichte houtkleur, maar er zijn zeker ook liefhebbers van donker parket. Ben jij zo iemand? Lees dan snel verder en ontdek hoe je zo’n vloer het best tot zijn recht laat komen.

Waarom kiezen voor een donker parket?

Niks zo saai als een interieur zonder contrasten. Heb je lichte muren? Dan kan een donker parket voor een fraai effect zorgen. Het samenspel tussen licht en donker brengt een ruimte helemaal tot leven.

Daarnaast oogt een donkere vloer ook erg warm en gezellig. Dat maakt het ideaal voor een slaap- of woonkamer.

Ten slotte heeft donker parket ook nog een praktisch voordeel: vlekken vallen namelijk heel wat minder op.

Hoe maak je een parket donker?

Kiezen voor een donkere houtsoort is natuurlijk de makkelijkste manier om een donker parket in huis te halen. Vooral Afrikaanse houtsoorten zoals wengé, dat er bijna zwart uitziet, of afrormosia zijn erg in trek. Andere populaire donkere houtsoorten zijn onder meer merbau, ipé, jatoba en sucupira.

Is de oorspronkelijke houtsoort van je parket lichter van kleur? Dan kun je ze donkerder maken door ze te behandelen met een speciale donkere olie of beits of ze roken.

Wanneer raden we een donker parket af

Hoe mooi je donker parket ook mag vinden, in sommige gevallen is het geen goed idee:

  • Als je muren al donker zijn, zal het interieur met een donker parket snel ‘zwaar’ en benepen aanvoelen.
  • Ook in een kleine ruimte is donker parket geen aanrader.
  • Net zomin als in een kamer met weinig natuurlijk licht.
  • Heb je huisdieren? Dan zullen krassen en haartjes sneller opvallen.

Donker parket renoveren

Net zoals licht(er) parket, kunnen wij ook donker parket renoveren zodat het er weer als nieuw uitziet. Is je parket dus vuil of beschadigd? Aarzel dan niet om met ons op te nemen. Wij helpen je graag!