Overweegt u de aanschaf van een houten terras? Groot gelijk! Een terras uit hout heeft een uiterst stijlvolle uitstraling. Als u bovendien voor de juiste houtsoort kiest, uw terras correct laat aanleggen en goed onderhoudt, hebt u levenslang plezier van.

Welke houtsoort is geschikt als terras?

Voor een houten buitenvloer, gaat u het best voor een houtsoort die bestand is tegen weer en wind. De duurzaamheidsklasse van het hout (voor een terras liefst klasse 1, 2 of 3) geeft u hiervan een indicatie, maar een houtsoort die vakkundig verduurzaamd is, kan evengoed de basis van uw terras vormen. Houd ook rekening met het FSC- of PEFC-label. Zo bent u zeker dat u een duurzame keuze maakt in alle betekenissen van het woord. Daarnaast moet u ook bepalen of u terrasplanken of houten tegels wilt: niet elke houtsoort laat zich immers even makkelijk verwerken. Om valpartijen te vermijden, is een uitvoering met gefreesde profielen een must. Tot slot is het aangewezen om een houtsoort uit te zoeken die niet splintert zodat u uw terras met blote voeten kunt betreden.

Houten terras aanleggen: enkele aandachtspunten

Naast de houtsoort, zijn de stabiliteit en de ondergrond van uw terras van cruciaal belang. Handige harry’s kunnen hun houten terras gerust zelf aanleggen, als ze rekening houden met enkele aandachtspunten. Zo beschikt u het best over een effen grondvlak waarop u een licht waterdoorlatende en onkruidwerende fundering plaatst, berekent u de optimale afstand van uw onderbalken en voorziet u een goede afwatering.

Zo onderhoudt u uw terras

Als hout voor een buitenterras voldoende behandeld wordt, is het normaal lang mooi te houden. Na de winter kan groene aanslag wel de kop opsteken. Ga die echter nooit met een hogedrukreiniger te lijf, want daardoor kunnen houtvezels loskomen en vergroot de kans op splinters. Een sopje met bruine zeep en een scheutje azijn volstaan. Het is ook aangewezen om uw terras af en toe opnieuw te vernissen of oliën, en als uw terras verkleurt of vergrijst door het zonlicht kunt u kiezen voor gekleurde olie.

Kan uw terras toch een grondige opknapbeurt gebruiken? Neem dan gerust contact op met onze specialisten.